Ik zoek in mijn werk steeds de mogelijkheden om de drempel te verlagen voor mensen om mee te doen
Wouter komt oorspronkelijk uit het Zeeuwse dorp waar Annie M.G. Schmidt vandaan komt en kreeg het lezen met de paplepel ingegoten. Hij bezoekt veel scholen waar door de leerlingen thuis weinig gelezen wordt, leert ze hoe een bibliotheek werkt, hoe ze informatie kunnen opzoeken. Hij wordt blij van kinderen die helemaal ‘aan’ gaan van een bepaald boek, zoals een boek over de Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks dat hij laatst meenam naar een klas. Naast zijn werk bij de bibliotheek staat hij als docent Frans voor de klas.
Alle geportretteerden kozen een mensenrecht waar ze veel aandacht aan besteden in hun leven en werk.
Je koos voor het recht op gelijke behandeling voor iedereen. Waarom?
Voor mij is het belangrijk in mijn werk steeds naar mogelijkheden te zoeken om de drempel te verlagen voor mensen om mee te doen. Ik behandel iedereen gelijk, maar wel met een andere benadering. Als ik met anderstaligen werk bijvoorbeeld, is het fijn dat zij eerst even de ruimte van mij krijgen om iets te zeggen in hun eigen taal. Daarmee voelen ze zich welkom, en dan komt je boodschap veel beter over.
Wat betekenen mensenrechten voor jou?
Opgroeiend in Zeeland als homoseksuele jongen voelde ik mij anders. Daardoor ben ik me al heel jong bewust geworden van mezelf en mijn positie in de wereld. Ik merk het daarom denk ik snel op als kinderen niet lekker in hun vel zitten, of zich buitengesloten of onbegrepen voelen. En ik doe dan echt mijn best ze een zetje in de rug te geven, zodat ze hun identiteit meer gaan omarmen. In die zin ben ik erg met mensenrechten bezig. Het zit in mijn DNA.